Acne excoriée des jeunes filles; een mond vol moeilijke woorden. Het betekent letterlijk ‘opengekrabde acne bij jonge meisjes’. Een gemakkelijkere benaming is ‘krabacne’. Hierbij staan de krabplekken meer op de voorgrond dan de acne zelf. We zien het in onze praktijk regelmatig, vaak bij jonge vrouwen maar soms ook bij jongens en mannen. Bij krabacne heb je constant de neiging om de huid te controleren op puistjes of mee-eters. Om de plekjes zo snel mogelijk weg te krijgen, druk, pulk of krab je eraan. Helaas heeft dit vaak beschadigingen tot gevolg zoals korstjes, wondjes, littekentjes of pigmentvlekken. In dit artikel geven we je meer inzicht in krabacne en hoe je er vanaf kunt komen. 

Hoe ontstaat krabacne?

Krabacne verergert als je gestresst of gespannen bent, of als je je verveelt.  Vaak wil je de ‘plekjes’ zo graag weg hebben dat je geforceerd drukt en krabt, net zo lang tot er vocht of talg uit de huid komt en de huid weer glad voelt. Je kunt je hiervoor erg schamen en niet durven toe te geven dat je je eigen huid beschadigt. Om de beschadigingen te verbergen gebruiken de meeste vrouwen een dikke laag make-up.

Welke vormen van krabacne zijn er?

Er bestaan twee vormen van acne excoriée; een milde en een ernstige vorm.
De milde vorm komt het meest voor, waarbij je krabt of drukt aan bestaande puistjes of mee-eters. Dat kan ook ongemerkt gebeuren, bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken of het huiswerk maken. Deze milde vorm van krabacne kun je zien als een slechte gewoonte. Ook al is het een hele vervelende gewoonte, het is gelukkig af te leren.
Als je een ernstige vorm van acne excoriée hebt, krab je ook aan de huid. Het verschil met de mildere vorm is dat de acne ingebeeld wordt en je dus in feite gezonde huid kapot maakt. Het krabben en pulken aan de huid is geen slechte gewoonte meer, maar een obsessie voor je geworden. Dit is een lastig probleem en om dit onder controle te krijgen heb je goede begeleiding nodig van een psycholoog.

Hoe ziet krabacne eruit?

In een vroeg stadium, dus als er net gekrabd is, zijn er schaafwondjes en korstjes op de huid te zien. Deze plekjes kunnen ook bloeden. Als er niet op tijd ingegrepen wordt en het krabben lang blijft doorgaan, kunnen er littekens, pigmentvlekken en zweertjes ontstaan.
Vroeg stadium van acne excoriée
acne-excorieee
                                           
Laat stadium van ernstige acne excoriée
acne-excoriee2

Hoe kan krabacne behandeld worden?

In onze praktijk zien wij regelmatig patiënten met krabacne, de huidtherapeut is daardoor goed bekend met deze klacht. Naast dat bestaande acne en beschadigingen behandeld kunnen worden, wordt ook aandacht besteed aan bewustwording en het doorbreken van je krabgewoonte.
Acnebehandeling & productgebruik
Als er daadwerkelijk mee-eters en puistjes aanwezig zijn op je huid, kan dit door de huidtherapeut behandeld worden met acnetherapie. In combinatie met het juiste productgebruik wordt de huid weer gezond, glad en egaal gemaakt. Meer informatie vind je hier.
Hulp bij het afleren van het krabben
Het probleem van het openkrabben van de huid is met een acnebehandeling helaas nog niet opgelost. Het is belangrijk om ook de slechte gewoonte (het krabben) te doorbreken. Van de huid afblijven is gemakkelijker gezegd dan gedaan en daarom begeleiden we jou hierbij. We geven tips en adviezen en kijken samen of er een psycholoog nodig is die coacht om van de gewoonte af te komen.
De ernstigere vorm van acne excoriée is moeilijk te behandelen door een huidtherapeut, omdat er in werkelijkheid geen huidaandoening aanwezig is. De huidtherapeut kan dit beeld echter wel herkennen en je doorverwijzen naar de juiste behandelaar.
Behandeling van littekens
Littekens die zijn ontstaan kunnen in veel gevallen behandeld worden door de huidtherapeut. Dit kan door middel van littekenmassage, chemische peelings, microneedling etc. De behandeling hangt af van de soort littekens.
Camouflagetherapie
Met behulp van speciale minerale make-up van Colorescience kunnen de beschadigingen op een mooie en gezonde manier gecamoufleerd worden. Naast dat dit een zelfverzekerd gevoel geeft, helpt het ook om minder te focussen op de huid en minder aan de huid te zitten.
Herken jij je in bovenstaande informatie? Krab jij regelmatig aan je huid en wil je hier graag vanaf? Neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek, om te kijken of wat wij voor je kunnen betekenen.