Als huidtherapeut zie ik veel acnepatiënten en hoor ik vaak ‘had ik maar eerder geweten wat ik eraan kon doen’. Als tiener heb ik zelf ook jarenlang last gehad van acne, totdat ik de juiste hulp kreeg. Daarom geef ik je graag 10 bruikbare tips.
Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen
Alleen in het vroegste stadium, wanneer de eerste mee-eters net verschijnen, is een ontstekingsreactie van de huid te voorkomen. Daarom is het van groot belang dat behandeling tijdig wordt gestart. Begin niet zelf met knijpen, de kans is groot dat de huid onnodig beschadigd of ontstoken raakt.
Tip 2: Is er acne ontstaan? Laat de huid intensief reinigen door een huidtherapeut
Dit is de eerste stap naar een gezondere huid. Tijdens een acnebehandeling worden onzuiverheden en dode huidcellen verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de talgklier niet meer wordt geblokkeerd en mee-eters en puistjes minder kans krijgen. Door regelmatig te behandelen kun je acnelittekens voorkomen.
Tip 3: Acnelittekens kun je laten behandelen!
Heb je kleine kuiltjes of vlekjes overgehouden aan acne? Met chemische peelings en medische producten stimuleren we de bovenste huidlagen om te vernieuwen, waarbij de huidlagen opnieuw worden ‘opgebouwd’ en het huidoppervlak gladder en egaler van kleur is. Microneedling zet door middel van kleine wondjes een nieuw en gezond genezingsproces in gang waardoor littekens minder zichtbaar worden. De huidtherapeut kan zo op diverse manieren je huid verbeteren.
Tip 4: Reinig en verzorg thuis met bewezen effectieve producten
Bij het aanpakken van acne kan je zelf veel doen. Start eens met 2 maal daags reinigen en verzorgen. De huidtherapeut kan je helpen een geschikt product te kiezen met bewezen effectieve bestanddelen. Een goed product pakt de 3 oorzaken van acne aan: overmatige talgproductie, teveel dode huidcellen en de acnebacterie op de huid. Ook een goede zonbescherming op waterbasis is essentieel ter voorkoming van pigmentvlekjes
.
Tip 5: Druk of krab niet aan de pukkeltjes
Dit verspreid bacteriën in of over de huid en verergert de acne. Door de huid te beschadigen vergroot je ook de kans op littekens.
Tip 6: Gebruik make-up die de huid laat ademen
Met de juiste camouflage zullen poriën niet snel verstopt raken. Bij Huidzorg Plus zijn verschillende camouflages verkrijgbaar, geschikt voor acne. Bijvoorbeeld Colorescience; minerale make-up die beter dekt dan normale foundation maar heel natuurlijk oogt. Met een SPF 30 is de huid ook beschermt tegen UV-straling. Ook leuk om te weten: als je hiervoor verzekerd bent valt dit onder de vergoeding camouflagetherapie!
Tip 7: Minimaliseer blootstelling aan zon- en zonnebank
Het lijkt eventjes goed te werken omdat je pukkeltjes uitdrogen in de zon, maar dit is van korte duur. UV straling zorgt voor verdikking en uitdroging van de epidermis, met als gevolg dat de huid nog meer talg gaat produceren en poriën sneller verstoppen. Daarnaast trekken puistjes en beschadigingen door UV straling meer pigmentcellen aan, met als resultaat donkere pigmentvlekjes.
Tip 8: Eet gezond en evenwichtig
Uit onderzoek van het Brits voedingscentrum is gebleken dat evenwichtige voeding met vitamine A, C en E een positief effect heeft op de gezondheid van de huid. Er zijn aanwijzingen dat overmatige zuivelinname en voedingsmiddelen met een hoog glycemische index (bijv. gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn) de acne kunnen verergeren. Van dit laatste is nog niet met zekerheid te spreken omdat de onderzoeken niet eenduidig zijn.
Tip 9: Plan een intake voor vrijblijvend advies
Je hoeft niet rond te blijven lopen met acne of acnelittekens. In bijna alle gevallen kan de huidtherapeut je goed helpen! Je kunt met of zonder verwijzing een advies in winnen over de mogelijkheden. Omdat elke huid anders is wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt. Maak hier je afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.
Tip 10: Raadpleeg je zorgverzekeraar
Bij de meeste zorgverzekeraars wordt de behandeling van acne en acnelittekens vergoed vanuit het aanvullende pakket.