Acne is een huidaandoening die zeer belastend kan zijn. Nog vervelender is het als de acne ook zijn ‘sporen’ heeft achterlaten in de huid. Acnelittekens ontstaan nadat de huid beschadigd is geraakt door acne ontstekingen. De ontstekingsreactie die optreedt zorgt voor schade aan het bindweefsel, met littekenweefsel tot gevolg. Meestal geldt, hoe ernstiger de ontstekingen hoe meer de huid met littekenvorming kan reageren. Sommige mensen ontwikkelen echter ook na vrij kleine acne ontstekingen al littekenweefsel. De gevoeligheid voor acnelittekentjes kan dus per huid verschillen.

Welke huidverschijnselen zie je na acne?

  • Rode vlekken
    Nadat ontstekingen zijn weggetrokken blijft er een rood vlekje over in de huid. Zolang het alleen een verkleuring betreft en de huid verder egaal is, zal dit binnen enkele weken/maanden weg trekken zonder littekens achter te laten. Het herstel van de huid heeft tijd nodig, dit proces kan wel versneld worden door behandelingen en productgebruik.
  • Donkere pigmentvlekken
    In het genezingsproces van acne ontstekingen kan de aanmaak van pigment uitgelokt worden. Zodoende kunnen er donkere pigmentvlekken achterblijven. De kans op hyperpigmentatie wordt vergroot door blootstelling aan zon of zonnebank. Deze vlekken trekken vanzelf weg maar dit kan maanden duren. Dit proces kan versneld worden door behandelingen en productgebruik.
  • Littekens
    Littekentjes bij acne ontstaan door bindweefselschade. Meestal heeft dit tot gevolg dat de huid weefsel verliest, de huid vertoont dan gaatjes of kuiltjes in de huid. Minder vaak komt het voor dat er een verdikt littekenweefsel ontstaat. Littekens zijn blijvend maar er zijn mogelijkheden om ze minder zichtbaar te maken.

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij Huidzorg Plus?

U hoeft niet door te blijven lopen met acnelittekens. Bij Huidzorg Plus kunnen vlekken en littekens met verschillende (combinatie) behandelingen aangepakt worden. De huidtherapeut zal eerst uw huid onderzoeken en met u de klacht bespreken. Afhankelijk van uw huidtype, het type en de ernst van de acnelittekens wordt er met u een persoonlijk behandelplan opgesteld.
Rode vlekken en donkere pigmentvlekken na acne kunnen behandeld worden met chemische peelings, microneedling en/of ZO Medical producten. Indien er ook gesprongen vaatjes aanwezig zijn kan de vaatlaser uitkomst bieden. De behandelingen zijn erop gericht om kleurverschillen in de huid te verminderen en een gezondere, egalere huid te krijgen.
Structuurverschillen door littekenweefsel of grove poriën worden aangepakt met methoden die bindweefselschade verminderen. Behandeling is gericht op de dieper gelegen huidlagen, om vanuit hier bindweefselaanmaak te stimuleren en de huid gezonder te maken. Hiervoor is (combinatie) behandeling mogelijk met middel/diepe chemische peelings, microneedling en/of medische producten van Dr.Zein Obagi.

Meer informatie?

U bent vrij om een advies in te winnen. Maak hier een afspraak met de huidtherapeut voor een gratis intake!