Geef je sigaret weg, stop er mee! Want er zijn heel veel redenen voor jouw huid waarom jij zou moeten stoppen met roken:
Pimple perfectie
Minder last van puistjes? Stop met roken! Want je voelt deze vast en zeker al aankomen: er bestaat een relatie tussen roken en acne.
Hoe meer sigaretten je per dag rookt, hoe meer klachten je ondervindt. Roken is namelijk een trigger voor acne omdat de samenstelling van talg verandert waardoor er meer mee-eters en bultjes ontstaan in de huid.
Wist je trouwens dat roken ook het risico op andere huidaandoeningen zoals rosacea, hidradenitis en psoriasis verhoogt?
Hey, daar is je stralende huid weer!
De meeste rokers hebben een ontzettend grauwe huid; ook wel een rokershuid genoemd. Maar hoe kan dat eigenlijk? Nou, dat gaan we je uitleggen.
Eén sigaret heeft een tal van ongezonde stoffen in zich die voor een toename van schadelijke stoffen in de huid zorgen. De vezels die de huid stevig en elastisch houden (collageen en elastine) zijn de klos in dit verhaal; want roken zorgt voor afname van deze vezels waardoor huidverslapping en rimpels ontstaan.
Wanneer je rookt zorgt de koolmonoxide ervoor dat het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Nicotine vernauwd de vaatjes; waardoor het bloed minder goed er doorheen stroomt.
Doordat de celvernieuwing vertraagd krijg je een grauwe en doffe huid. Stop je met roken, dan zal dit effect verdwijnen en komt jouw blos binnen no-time weer tevoorschijn.
Snellere wondgenezing
Rokers hebben een minder goede wondgenezing. Dit komt doordat de zuurstoftoevoer naar de huid vermindert en er minder collageen wordt aangemaakt. Hoe langer het duurt voordat een wond geneest, hoe meer kans je bovendien loopt op een infectie.
Het goede nieuws is dat dit schadelijke effect van roken deels omkeerbaar is en je wondgenezing dus sneller en beter verloopt als je stopt met roken.
Roken & couperose
De giftige stoffen in sigarettenrook zorgen ervoor dat de fijne bloedvaatjes in de huid brozer worden en sneller kapot gaan. Dit resulteert in wangen met duidelijk zichtbare vaatjes. Dit noemen we ook wel couperose.
Deze vaatjes kunnen door de huidtherapeut verwijderd worden door middel van een vaatlaser.
In je hum met je humeur
En wat is er nou fijner dan ‘gewoon’ tevreden zijn met jouw huid? Wanneer jouw huid er stralend uit ziet, zien mensen jou ook stralen!
Nog niet overtuigd om te stoppen met roken? Bekijk deze foto’s tussen deze tweelingen!
https://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/31/kijken-dit-gebeurt-er-met-je-huid-als-je-rookt-a1430198