Heb jij ruwe plekjes op jouw gezicht of handen wat soms ook een wondje is? Grote kans dat jij actinische keratose hebt.
Maar weet jij hoe je een voorstadium van huidkanker herkent? En als je het daadwerkelijk hebt, is er dan nog wat aan doen?  Wij vertellen het je allemaal in dit blog.
Actinische keratose
Ruwe plekjes met schilfering en een lichtrood tot roodbruine verkleuring: dat zijn de kenmerken van actinische keratose. Het ontstaat geleidelijk en de plekjes jeuken niet.
De diagnose stelt men op basis van klinisch beeld, maar het is ook mogelijk om door middel van huidbiopsie de diagnose te bevestigen. Het is aan de arts/dermatoloog om een huidbiopt af te nemen.
De plekjes komen voor op het gehele lichaam, maar voornamelijk op plekken die vaak aan het (zon)licht zijn blootgesteld zoals hoofdhuid, gezicht, decolleté, armen en handen.
Van de Nederlandse bevolking (ouder dan 50 jaar) heeft ruim een derde actinische keratose. Ongeveer de helft daarvan heeft drie of meerdere plekjes. Het kan vanzelf weggaan, maar vaak zien we dat de plekjes terugkomen.
Actinische keratose is een voorstadium van huidkanker, maar de plekjes kunnen uiteindelijk wel resulteren in huidkanker. 5-10% van de mensen die bekend zijn met actinische keratose, ontwikkelen later een plaveiselcarcinoom.
Behandeling
Actinische keratose is te behandelen. Wel moet men overwegen of behandeling überhaupt nodig is: wanneer de patiënt enkele kleine plekjes heeft en deze makkelijk controleerbaar zijn kan ervoor gekozen worden om behandeling achterwege te laten.
Vind de patiënt zelf of de arts/dermatoloog het wel noodzakelijk om te behandelen, dan zijn er meerdere behandelopties. De meest voorkomende zijn:

  • Cryotherapie (met vloeibare stikstof wordt het aangedane gebied aangestipt)
  • Behandeling door middel van een crème (5 fluoro-uracilcrème, imiquimodcrème of ingenolmebutaatgel)
  • Photodynamische therapie (op de aangedane plekken wordt een crème aangebracht die de cellen lichtgevoelig maken. Vervolgens vernietigd speciale belichting de aangedane cellen)

Tip van Huidzorg plus
Geloof ons nou wanneer we zeggen dat zonbescherming echt belangrijk is! Denk aan het regelmatig smeren van zonnebrand (minimaal SPF 30), het dragen van een hoed, bedekkende kleding of gewoonweg het zoveel mogelijk vermijden van de zon.
Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je huid te controleren op plekjes. Zie jij iets verdachts? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Bron foto: www.huidziekten.nl