Acne. Iedereen weet wel wat het is. Maar hoe ontstaat het eigenlijk? Welke factoren spelen daadwerkelijk een rol? Laten we hier eens even verder op inzoomen!

Ontstaan van acne

Hormonale verandering

Het ontstaan van acne begint vaak in de pubertijd. Er zijn dan veel hormonale veranderingen in je lichaam: je maakt meer mannelijke hormonen aan waardoor de talgklieren vergroten en meer talg produceren.
Talg is een lichaamseigen stof die jouw huid beschermd tegen factoren van buitenaf en de huid soepel houdt. Maar het is ook een rijke voedingsbodem voor de ‘cutibacterium acnes’ (voorheen propionibacterium acnes genoemd) die bij iedereen vanaf de geboorte op de huid aanwezig is.

Cutibacterium Acnes

De cutibacterium acnes leeft van de vetzuren die zich in talg bevinden. Het produceert enzymen die uiteindelijk de cellen van talgklieren beschadigen*; waardoor ook andere bacteriën (bijvoorbeeld de staphylococcus aureus) verder toegang krijgen in de huid.

Verhoogde talgproductie

Doordat de talgklieren vergroten en meer talg produceren, verstopt de uitvoergang van de talgklier.  Dit is te zien als mee-eters of zogeheten comedonen. Deze zijn te onderscheiden in twee soorten: (oppervlakkige) zwarte comedonen en (dieper gelegen) witte comedonen.

Verhoorning huid

De huid is in staat om veel comedonen op te ruimen voordat deze zich tot een echte puist ontwikkelen. Verhoorning van de huid (dus het dikker worden van de bovenste huidlaag) zorgt voor veel problemen omdat de huidschilfers de mee-eters als het ware ‘dichtmetselen’.
Je hebt meer kans op een ontstekingsreactie omdat de mee-eter daarom niet vanzelf kan verdwijnen. Eerst zie je een rood bultje; een papel. Wanneer de ontsteking groter wordt en er een geel kopje ontstaat; dan noemen we dat een pustel (ander woord voor puistje).
* Nieuw wetenschappelijk onderzoek spreekt niet alleen over negatieve effecten van de cutibacterium acnes: de bacterie zou ook een positieve invloed hebben op acne. Huidzorg Plus volgt deze ontwikkelingen op de voet… to be continued!

Kenmerken acne

Over het algemeen heeft acne de volgende kenmerken:
– (veel) mee-eters/comedonen
– rode plekjes
– puistjes
– (verharde) onderhuidse ontstekingen
– acne littekens

Heb ik acne?

Wij krijgen vaak de vraag ‘Heb ik nu puistjes of heb ik acne?’ of ‘Hoeveel puistjes moeten er zitten voordat je het acne mag noemen?’
Wij maken geen onderscheid tussen puistjes of acne, maar delen de ernst van acne in aan de hand van zorgprofielen. Wanneer er alleen sprake is van mee-eters/comedonen spreken we over zorgprofiel 1, de ernst loopt op tot zorgprofiel 4, waarbij er vele mee-eters/comedonen maar ook ontstekingen en littekens aanwezig zijn.

Gaat acne vanzelf weg?

Veel mensen denken dat acne vanzelf verdwijnt. Bij de meeste mensen verdwijnt het ook daadwerkelijk vanzelf, maar dat heeft soms wel 10-20 jaar de tijd nodig. Vaak heeft de acne zijn littekens dan al achtergelaten: op de huid of qua zelfvertrouwen.
Ons advies is dan ook om er op tijd bij te zijn! Laat je informeren, want het hoeft niet eens zo ver te komen dat je je ergert aan jouw huid.

Tips bij acne

De beste tip die Huidzorg Plus kan geven:
– Laat je adviseren door een huidtherapeut die gespecialiseerd is in acne!
» Huidzorg Plus is gespecialiseerd in acne 🙂
Verder:
– Niet zelf uitknijpen!
» Serieus, laat dat. We kunnen ons voorstellen dat je de drang hebt om de huid ‘glad’ te maken, maar je maakt het écht veel erger. De kans is groot dat jouw ‘uitknijp-kunsten’ forse littekens achterlaat.
– Ook niet krabben en pulken:
» Nogmaals: je maakt het écht veel erger.
– Vermijd zon
» Zon is op korte termijn ideaal voor acne: het droogt uit en je huid krijgt een kleurtje waardoor de vlekjes niet zo erg meer opvallen.
MAAR! Op langere termijn zorgen UV-stralen ervoor dat de bovenste huidlaag dikker wordt waardoor je dus veel meer talgklier verstoppingen en ontstekingen kunt verwachten.

Goede behandeling acne

Met de juiste behandeling en het juiste productadvies voor thuis is acne heel goed te behandelen en onder controle te houden. Wij geloven er in dat we ook jouw acne kunnen verbeteren met onze effectieve behandelmethode en nemen graag uitgebreid de tijd om je te adviseren.
» Neem even contact met ons op als je wilt weten wat we voor jouw huid kunnen betekenen!