Puistjes komen alleen voor in de puberteit? Nee hoor! Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat bijna de helft van de vrouwen tussen de 20 en 29 jaar nog last heeft van acne en nog iets meer dan 1/3e zelfs na het 30ste levensjaar last houdt van puistjes? Ook bij mannen wordt acne op latere leeftijd gezien, hoewel dat wel in mindere mate is dan bij vrouwen.
Vaak is er sprake van een aanhoudende acne die in de puberteit al is begonnen. Het kan ook zijn dat je in de puberteit een hele mooie gave huid had, maar dat deze pas na je vijfentwintigste onrustig werd. We noemen deze vorm van acne Acne Tarda of volwassenenacne.
Acne op mijn wangen, kin en kaaklijn
Volwassenenacne ziet er uit als ‘gewone’ acne maar kenmerkt zich doordat er (mogelijk) een minimaal aantal mee-eters en voornamelijk ontstekingen zichtbaar zijn.
Daarnaast is het verschil met de gewone variant van acne (acne vulgaris) niet alleen de leeftijd van de patiënt maar ook de voorkeurslocatie: wanneer je op latere leeftijd acne hebt of krijgt, manifesteert zich dit hoofdzakelijk op de wangen, kin en kaken.
De impact van volwassenenacne op je psyche is vaak nog meer dan in de puberteit.
Gaat acne vanzelf over?
Acne kent een chronisch karakter. Uiteindelijk zal een acne vaak vanzelf wel minder worden of overgaan, maar hier kunnen echt jaren over heen gaan. De acne kan dan al diepe littekens in de huid, maar ook in je zelfvertrouwen hebben veroorzaakt. Daarom is ons advies om snel de juiste hulp te zoeken voor de behandeling van je acne.
Door de juiste behandeling in de praktijk in combinatie met een goede thuisbehandeling en zelfzorgadviezen kan je de acne goed onder controle krijgen.
Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne
Zoals je in onze blog ‘Hoe ontstaat acne?’ leest, liggen er verschillende oorzaken ten grondslag aan acne. Dezelfde grondslagen spelen ook een rol bij volwassenenacne. Dat hormonale wisselingen een rol spelen is duidelijk, hoewel we nog niet precies weten hoe hormonen acne beïnvloeden. Daarnaast spelen een of meer van onderstaande factoren een rol:

  • Hyperandrogenisme (meer aanmaak mannelijke androgene hormonen)
  • Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)
  • Medicatie (bijvoorbeeld Mirena-spiraaltje)
  • Stress
  • Roken
  • Erfelijkheid
  • Gebruik van ‘verkeerde’ huidproducten

Wil je weten op welke wijze we jou helpen om weer een mooie, gladde en egale huid te krijgen? Bel of mail ons voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek.