De overgang is natuurlijk al vervelend genoeg. Maar dan krijg je ook nog huidklachten die gerelateerd zijn aan de overgang. Welke huidklachten dat zijn? Lezen maar..

Laten we eens beginnen met het definiëren van menopauze en overgang. Met menopauze wordt de laatste menstruatie van de vrouw bedoeld. De overgang zijn de jaren rondom de menopauze waarin de hormonen een balans aan het zoeken zijn. Deze overgang vindt gemiddeld plaats tussen het 40e en 50e levensjaar.

Tijdens deze overgang dalen de oestrogenen (vrouwelijke hormonen) en heeft testosteron (mannelijke hormonen) de overhand. Daardoor kunnen vrouwen in de overgang verschillende huidklachten ondervinden:

Acne

In onze blog over acne lees je dat acne door hormonale veranderingen wordt veroorzaakt. Waarom zou dat in de overgang anders zijn? Vrouwen in de overgang zien dit terug in het gezicht door middel van puistjes. Dit kan zelfs wanneer je nooit eerder acne hebt gehad!

Overbeharing

Sinds je in de overgang bent zie je haartjes op plekken waar je ze liever niet zou zien. Het heeft wederom weer met die akelige mannelijke hormonen te maken: deze nemen de overhand! Deze hormonen zorgen er voor dat er ongewenste haargroei is op bijvoorbeeld jouw bovenlip en/of kin.

Droge huid

Per jaar verliest de huid 1,5% aan elasticiteit en 1% aan dikte. Doordat de aanmaak van collageen verminderd (collageen zorgt voor elasticiteit en ‘opvulling’ van de huid) kan de huid minder goed vocht vasthouden. Dit resulteert dus in een droge huid wat veelal jeuk en huidschilfers met zich meebrengt.

Huidveroudering

Vrouwen die te maken krijgen met de overgang zijn tussen de 40 en 50 jaar. Het is dus logisch dat de huid al wat verouderd is. Toch zien we vaak dat de overgang echt wel tekenend is voor de huid.

Maar hoe komt dat nou? Dit heeft alles weer te maken met het afnemen van dat collageen. Doordat de huid droog is zullen er meer rimpels en vergrote poriën te zien zijn. Ook pigmentvorming zorgt ervoor dat de huid er direct een stuk ouder uit ziet. Zonneschade wordt op jonge leeftijd al gevormd; maar juist door het dunner worden van de huid zijn deze plekken veel meer zichtbaar!