Krijg jij ook snel rode wangen als je een wijntje hebt gedronken? Of heb je kleine puistjes die gepaard gaan met roodheid? Dan wil je echt even verder lezen!
Rosacea
Rosacea is een chronische huidaandoening op het gezicht die opvlammend van karakter is. Het komt vaak voor bij vrouwen tussen het 30e en 50e levensjaar, maar is ook zeker niet onbekend bij mannen.
Wat kenmerkend is voor rosacea is een rode huid, snel blozen, kleine puistjes (en het ontbreken van mee-eters hierbij) en mogelijk rode of paarse bloedvaatjes (couperose).
Hoe rosacea ontstaat is tot op heden nog onbekend, maar het is wel bekend dat bij rosacea de barrièrefunctie van de huid is aangetast waardoor de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf en daardoor een ontstekingsreactie in de huid makkelijker ontstaat.
Triggers
Er zijn een aantal factoren die rosacea laten opvlammen zoals alcohol, voeding, stress, wisselende temperaturen en hormonen. Het is goed om te weten dat rosacea naast een opvlammend karakter ook een terugkerend karakter heeft. Om de rosacea onder controle te houden is het dan ook aan te raden om triggers te vermijden en de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken.
Zelfzorg bij rosacea
– Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten;
> wil je graag make-up gebruiken? Geef de voorkeur aan make-up op waterbasis (dus olievrij)
> vermijd waterproof make-up en producten die irriterende stoffen zoals alcohol of parfum bevatten (Huidzorg Plus werkt met make-up van Colorescience. Dit is minerale make-up die geen oliën, parfum, alcohol, kleurstoffen, agressieve chemicaliën of conserveringsmiddelen bevatten)
– Probeer triggers die de rosacea op laten vlammen bij te houden in een dagboek
– Vermijd de triggers die rosacea laten opvlammen of verergeren
– Gebruik dagelijks een zonbescherming en vermijd zoveel mogelijk zon
– Vermijd grote temperatuur wisselingen
Behandeling
Afhankelijk van hoe jouw huid er uit ziet is er ontzettend veel mogelijk qua behandelmogelijkheden.
Elke huid is natuurlijk anders, maar over het algemeen starten wij eerst met het adviseren van de juiste huidverzorgingsproducten. Het is mogelijk dat we ook de huisarts inschakelen voor aanvullende medicatie.
Gratis intake?
De huidtherapeuten van Huidzorg Plus zijn graag jouw huidcoach tijdens het behandeltraject waarbij wij jouw rosacea onder controle krijgen en behouden. Wees welkom voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.