Waarom zouden we eigenlijk zonbescherming op doen als het regent? De zon is er dan toch helemaal niet? Schijn bedriegt!
In dit blog leggen we je uit welke soorten stralingen er zijn, waarom smeren toch belangrijk is en zetten we een aantal fabels op een rij.
Wat is UV-A?
UV-A straling is in mindere mate aanwezig in vergelijking tot UV-B straling, maar speelt een belangrijke rol in de vorming van huidkanker en huidveroudering (UV-A (aging). Deze straling dringt diep door in de huid en wordt niet tegengehouden door glas of wolken.
Wat is UV-B?
UV-B straling is het meest aanwezig in de zon. Deze straling zorgt dat ervoor dat de huid een kleurtje krijgt en verdikt. Door deze straling kun je dus verbranden (UV-B (burning)) maar zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D; wat belangrijk is voor groei en het behoud van stevige botten en tanden.
HEV-straling
Daarnaast blijkt vanuit recente wetenschappelijke onderzoeken dat straling die vanaf de laptop, lampen of iets anders dergelijks komt ook schadelijk is voor je huid. Deze straling wordt HEV-straling genoemd (High Energy Visible light).
De schade die dit licht aan je huid toebrengt is niet onmiddellijk zichtbaar. De huid laat dus geen verbranding of iets dergelijks zien, maar zal op den duur huidveroudering of misschien zelfs (huid)kanker veroorzaken.
Waarom is smeren nog meer belangrijk?
Wanneer het een bewolkte dag is komt er minder straling vrij. Toch kan de zon weerkaatsen tegen de wolken en daarnaast is UV-A straling in dezelfde hoeveelheid in het najaar aanwezig als in de zonnige periode van het jaar.
Zelfs in de schaduw kun je verbranden! Schaduw beschermt wel tegen de zon, maar niet volledig. 20-30% van de straling weerkaatst via muren, zand en water.
Veel mensen denken dat de zon geen schade kan verrichten wanneer men achter het glas zit. Bovenstaand stukje heeft je al uitgelegd welke stralingen er zijn, dus ook de HEV-straling kan schade aan je huid toebrengen. UV-B straling wordt gefilterd door glas, UV-A echter niet! 50% van deze straling komt door het glas heen.
Meest gehoorde fabels..

  • Hoe hoger de SPF, hoe beter ik beschermd ben tegen de zon

Fabel! De waarheid is: geen enkele uv-filter zal jouw huid voor de volle 100% beschermen tegen de zon. Elke zonbescherming (zelfs eentje met SPF 50 zal nog iets UV-straling doorlaten. Smeer daarom genoeg zonbescherming maar ook om de 2(!) uur!

  • Wie bruin is, hoeft zich niet in te smeren

Fabel! De waarheid is: de zon blijft schadelijk! Mensen met lichte huid verbranden sneller dan mensen met een donkere huid. Als je iets bruiner bent is je huid wel beschermd tegen verbranden maar alsnog is het erg belangrijk om een zonbescherming te gebruiken.
Tip van Huidzorg plus
Zorg dat je de Colorescience® Sunforgettable brush-on sunscreen standaard in je tas hebt. Met deze brush bescherm jij jezelf gemakkelijk om de twee uur tegen de zon en matteert de poeder jouw gezicht waardoor je huid niet meer zo vet oogt. Wij zeggen win-win!