Rode bultjes op je gezicht, rug of borst gekregen nadat je in de zon hebt gezeten? Dan heb je waarschijnlijk zomeracne!
Het kenmerkende aan dit soort acne is dan ook dat er rode bultjes ná blootstelling aan de zon tevoorschijn komen.
Hoe weet je of je nou zomeracne of acne vulgaris hebt?
Bij acne vulgaris (‘gewone’ acne) zie je vaak dat de huid in de zon verbeterd.
Let op! Dit is vaak alleen prettig op korte termijn en komt doordat de zon de pukkeltjes uitdroogt en/of de huid een kleurtje geeft waardoor jouw pukkeltjes minder opvallen.
Op langere termijn is zon niet geschikt voor jouw acnegevoelige huid. De zon zorgt ervoor dat jouw bovenste huidlaag dikker wordt waardoor de huid de aanwezige comedonen niet uit zichzelf kan ‘opruimen’ en de kans op ontstekingen groter is.
Bij zomeracne verergeren de rode bultjes.
Hoe ziet zomeracne eruit en hoe ontstaat het?
De rode bultjes treden binnen 1-3 dagen op. Voorkeurslocaties zijn decolleté, borst, schouders, armen en rug en zomeracne komt voornamelijk bij kinderen en jongvolwassenen voor. Comedonen (mee-eters) zijn over het algemeen nooit aanwezig.
Maar hoe ontstaat het? Het is inmiddels duidelijk dat (overmatige) blootstelling aan de zon ervoor zorgt dat het mogelijk is dat je deze rode bultjes krijgt. Maar hoe en waarom dit ontstaat, is helaas niet precies bekend. Het is mogelijk dat de huid beschadigd is geraakt door UV-straling. De huid gaat als reactie vervellen en groeit vervolgens over de afvoergangen van de haarzakjes wat resulteert in bultjes op de huid.
Ook is het mogelijk dat de huid reageert op vette zonnebrand- crèmes en/of oliën die de poriën verstoppen en dus acne veroorzaakt (acne venenata ofwel cosmetica acne) of een vorm van zonneallergie is.
Behandeling
Voorkomen is beter dan genezen; daarom is het (op meerdere vlakken natuurlijk J) verstandig de zon te vermijden. Wanneer je toch rode bultjes krijgt is het mogelijk dat deze een aantal weken aanwezig blijven; gelukkig laten ze geen littekens achter! Het is ook een optie om te behandelen met tretinoïne crème of benzoylperoxidegel.
Tip van Huidzorg Plus:
Gebruik een niet-vette zonbeschermer, zodat de poriën niet verstoppen. Onze voorkeur gaat uit naar een fysische zonbescherming omdat deze UV-stralen weerkaatsen in plaats van absorberen en jou direct beschermen tegen de zon.
Onze favoriete zonbeschermingsproducten:

  • ZO Skin Health – Oclipse Sunscreen + Primer SPF 30 (Ideaal voor het gezicht)
  • Colorescience – Sunforgettable Body Shield SPF 50 (Ideaal voor het lichaam)
  • Colorescience – Sunforgettable Brush SPF 30 of SPF 50

 
» Neem even contact met ons op als je wil weten welke zonbescherming voor jou het meest passend is.