Ontwikkeling en huidaandoeningen van de babyhuid
Het blijven wondertjes: baby’s! Ze zijn lief, en zo klein. En toch hebben zij al heel wat werk verricht! Wat dacht je bijvoorbeeld van alleen al de ontwikkeling van de huid? In dit blog vertelt Huidzorg Plus hoe de huid ontstaat tijdens de zwangerschap maar ook het verloop ervan na de geboorte. Daarnaast lichten wij de meest voorkomende huidaandoeningen bij baby’s toe en geven wij zomaar gratis tips weg..
Ontwikkeling baby in de buik
Voordat een baby echt ter wereld komt, doorloopt het een hoop ontwikkelingen op gebied van de huid. In de loop van de zwangerschap ontwikkelt de huid zich tot een weefsel waaruit zich uiteindelijk de opperhuid, lederhuid en onderhuidse vetweefsel ontwikkelen.
De allereerste karakteristieken van de huid en de opperhuid zijn na een zwangerschap van zo’n 30 dagen (al!) te herkennen. De laatste drie maanden van de zwangerschap kleurt de huid roze en krijgt het kindje steeds meer onderhuids vet.
Ontwikkeling van de babyhuid na geboorte
Wanneer de baby na negen maanden het levenslicht ziet gaat de ontwikkeling van de huid verder. Bij de bevalling zit het kindje onder huidsmeer. Huidsmeer bestaat uit water, vetten en eiwitten en heeft het kindje beschermd tegen het vruchtwater. Tegen het einde van de zwangerschap lost het huidsmeer gedeeltelijk op.
Uiteindelijk zal op een gegeven moment de bovenste huidlaag van de baby beginnen met afschilferen en deze afschilferende cellen worden aan het huidsmeer afgedragen. Deze vervelling is niet schadelijk maar juist een natuurlijk proces!
Huidaandoeningen bij baby’s
– Baby-acne
– Berg
– Eczeem– Atopisch eczeem (dauwworm)
– Contact eczeem
– Luieruitslag
– Milia (primaire milia of neonatale milia)
– Ooievaarsbeet
Baby-acne
Baby-acne is vrij zeldzaam en de oorzaak over het ontstaan is tot op heden nog onbekend. Een tijdelijke groeistoornis van de talgklieren in de huid of de aanwezigheid van mannelijke hormonen (van de moeder) in het bloed kunnen factoren zijn die baby-acne veroorzaken. Het duurt soms een paar maanden voordat de puistjes verdwijnen; een behandeling kan ervoor zorgen dat de puistjes sneller verdwijnen. Alleen lokale middelen zoals benzoylperoxide en een lage concentratie van tretinoïne zijn toegestaan om baby-acne te behandelen; bezoek hiervoor de huisarts.
Tip van Huidzorg Plus: Gebruik voor het kindje niet al te vette huidverzorgingsproducten.
Berg
Berg (variant van eczeem; ook wel seborroïsch eczeem genoemd) is een natuurlijk vetlaagje die vaak ontstaat in de 6e tot 8e week en ontstaat door het indrogen van huidsmeer. Vaak is de hoofdhuid rood en komt er jeuk bij kijken.
Tip van Huidzorg Plus: Je kunt berg zelf behandelen door het in te masseren met een vette zalf in babyolie en een nacht te laten zitten. De haartjes kunnen de volgende dag gewassen worden met een milde shampoo.
Eczeem
Bij ongeveer 5-10% van de baby’s komt er een vorm van eczeem voor. De drie meest voorkomende vormen zijn:
– Atopisch eczeem (dauwworm)
Deze ‘normale’ vorm van eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd en is een ontstekingsreactie van de huid. Verschijnselen zoals bijvoorbeeld jeuk ontstaan meestal tussen de 1e en 4e maand, maar de huid is vanaf de geboorte al droog (met schilfering). Ook kunnen er rode, wat dikkere plekken met bultjes waarneembaar zijn, of zelfs nattende plekken en korsten. Voorkeurslocaties zijn de plooien van elleboog en knieën, polsen, hals en rond de ogen.
– Contact eczeem
De naam zegt het eigenlijk al: contact eczeem ontstaat na contact met een bepaalde stof waar het kindje allergisch voor is. De ernst van eczeem klachten kunnen sterk wisselen: het kan zijn dat er langere tijd geen klachten zijn, en dan ineens weer een opvlamming.
Tip van Huidzorg Plus: De volgende maatregelen neem je in acht om een droge huid zoveel mogelijk te beperken:
– Laat je kindje niet dagelijks baden (water + zeep drogen de huid uit)
– Smeer de droge huid meerdere keren per dag in met een vette, neutrale zalf
– Houdt nagels van het kindje kort; zodat zij zichzelf niet krabben
Luieruitslag
Een onschuldige huidaandoening maar wel heel vervelend: luieruitslag! De rode, geïrriteerde huid op en rond de billetjes ontstaat bij zo’n 35 tot 40% van de baby’s tussen 9 en 12 maanden. Heel begrijpelijk als je weet dat je kleintje ongeveer 14 keer per dag plast en zo’n twee keer ontlasting heeft! Urine en ontlasting maken de huid week en bevatten stoffen die de huid kunnen irriteren. Het wrijven van de luier verergert de irritatie, wat zelfs kan resulteren in een huid die bedekt is met open, vochtige plekken die lijken op schaafwondjes.
Tip van Huidzorg Plus:
– Verschoon je kindje regelmatig
– Reinig de billetjes zorgvuldig met lauw water en/of olie- of lotiondoekjes (geen geparfumeerde doekjes!)
– Smeer de billetjes in met een (herstellende) babyzalf
– Bij beginnende huidirritatie: smeer zinkzalf
Milia (primaire milia of neonatale milia)
Milia (ook wel bekend als een gerstekorrel) is een verstopping van talg- of zweetklieren. Een kleine holte die gevuld is met hard geworden talg. Dit ziet er uit als een wit puntje op de huid en komt bij ruim 50% van alle baby’s voor in de eerste paar maanden.
Tip van Huidzorg Plus: Na ongeveer twee maanden openen de poriën zich en verdwijnen de korrels vanzelf. Probeer dus niet de milia zelf te verwijderen!
Ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet is een volkomen onschuldige huidaandoening die redelijk veel voorkomt bij pasgeborenen en vaak een paar dagen na de geboorte duidelijk zichtbaar wordt. De huidaandoening wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten onder deze plekjes wijder zijn en dus meer bloed doorlaten. Dit geeft de rode kleur in deze plekjes. De plek verdwijnt vanzelf; dit kan zes maanden tot een jaar duren. Plekken in de nek die groter en feller gekleurd zijn kunnen langer zichtbaar blijven.
Tip van Huidzorg Plus: geen tip; wel een weetje! De benaming ‘ooievaarsbeet’ is afkomstig van het verhaal dat kinderen worden gebracht door de ooievaar en de afdruk van de snavel daarom een vlek zou hebben achtergelaten.
Geef een reactie