Bij het kopen van een product zijn we allemaal gevoelig voor de slogans op een verpakking: ‘Anti rimpel’ of ‘Hydraterende dagcrème met vitamines’. Maar hoe werkt dat dan in de huid? Kan de huid zomaar vitamines en werkstoffen opnemen uit een crème? Kun je stukjes fruit op je gezicht leggen om de huid er stralend uit te laten zien?

Was het maar zo simpel! Niet alles kan door onze huid heen, hij is semipermeabel. Gelukkig ook maar, anders zou de huid alles opnemen zonder ook maar te filteren. Wat zou betekenen dat we er na een douchebeurt uit zouden zien als een Michelin mannetje.
Hieronder leggen we je 5 essentiële punten uit over producten:

1. Ingrediënten; wat zit er in en hoeveel?

Uiteraard zijn de ingrediënten belangrijk. Achter op de verpakking staat een lijst met alle ingrediënten; de hoogste concentraties staan bovenaan. Hoe lager in de lijst, hoe minder ervan in de crème zit. Dit wil nog steeds niet alles zeggen want dit gaat om het gewicht voordat het product bewerkt is. Daarnaast zijn sommige ingrediënten pas effectief vanaf een bepaald percentage (bijvoorbeeld Salicylzuur 0,5-2%) en wanneer de verschillende stoffen goed samen werken.

2. Luchtdicht en lichtdicht verpakken

Alle mooie ingrediënten bij elkaar, potje erom heen en klaar? Helaas. Zodra er zuurstof bij de hoogwaardige ingrediënten komt, zullen deze oxideren en hun werking verliezen. Het is dus van belang dat een verpakking luchtdicht is. Een tube is al beter dan een pot maar het beste is een pompje waar helemaal geen lucht bij kan komen. Het liefste in een niet- doorzichtige verpakking. Want ook licht en UV heeft een negatieve invloed op de ingrediënten.

3. Doorlaatbaarheid van de huid beïnvloeden

De huidlaag waar we tegen aankijken is de hoornlaag. De cellen zijn hier afgestorven en vormen een barrière voor alle producten die we op de huid smeren. Ook een vettig laagje talg en een verkeerde pH waarde van de huid kunnen ervoor zorgen dat de ingrediënten uit de huidverzorgingsproducten te vroeg hun werking verliezen of zelfs helemaal niet aankomen op de plaats van bestemming.
Zorg dus dat je de huid reinigt, exfolieert en ontvet voordat je begint met smeren. Dit kun je bijvoorbeeld heel goed doen met de producten van Dr. Zein Obagi. Hij noemt deze stapjes “Getting Skin Ready”.
wash-scrub-oil control2

4. Het juiste stofje naar de juiste plek brengen

Actieve en stimulerende ingrediënten zoals antioxidanten en retinol worden in veel producten gebruikt en zijn erg waardevol voor je huid. Mits ze op de juiste wijze worden afgeleverd! En dat is nog niet zo eenvoudig: De werkzame stof moet naar de juiste huidlaag getransporteerd én de werkzame stof moet door de cel worden opgenomen en ‘uitgepakt’.
Voor zo’n slimme techniek kunnen o.a. Oleosomen worden gebruikt: De actieve stof wordt vervoert in een oleosoom, die de huidcel herkent en opneemt als een eigen cel. Actieve ingrediënten komen hierdoor vrij in de cel en blijven stabiel en geconserveerd.
Je kunt je voorstellen dat dit kostbare aflevertechnieken zijn. Goedkope crèmes gebruiken goedkope technieken waarmee actieve ingrediënten niet in de juiste cellen terecht komen. Daardoor is de werking niet betrouwbaar.

5. Houdbaarheid

Op de verpakking staat een potje afgebeeld met een getal erbij. Dit getal staat voor het aantal maanden dat het product houdbaar is na opening. Het betekent niet dat de crème dan niet meer bruikbaar is, maar de werking kan verminderd zijn.
houdbaarheid

Laat je goed informeren door een professional

Onze huidtherapeuten werken met producten van Dr. Zein Obagi die voldoen aan de juiste eisen, voor een effectieve werking op de huid. We informeren je graag wat voor jouw huid en jouw hulpvraag de beste producten zijn om in te zetten. En een goed advies is bij ons vrijblijvend en gratis. De producten van Dr. Zein Obagi zijn daarnaast te koop in onze webshop. 

Ben je nieuwsgierig wat sommige stoffen voor je huid doen of zie je door de bomen het bos niet meer? Kijk dan op www.ncv-cosmetica.nl, hier staat van alles uitgelegd over cosmetica en kun je de ingrediënten (de INCI-lijst) opzoeken.