Als je zwanger bent gebeurt er heel veel in je lichaam. Afgezien van je buik die groeit kunnen er ook dingen aan je uiterlijk veranderen, met name in je huid! Denk bijvoorbeeld aan striae of pigmentvlekjes maar ook positieve huidveranderingen. In dit artikel lees je welke huidveranderingen je kunt waarnemen tijdens de zwangerschap. Kun je ook klachten krijgen? Wanneer moet je hier wat aan doen en wat zijn de feiten en fabels?
Wat zijn de voorkomende huidveranderingen tijdens een zwangerschap?
Onder invloed van de hormoonspiegel kan de talgproductie toenemen of afnemen. Er zijn veel vrouwen die merken dat hun huid in de zwangerschap minder onzuiverheden vertoont en er ‘rustiger’ uit ziet. Helaas kan het ook andersom zijn en kan acne ontstaan of verergeren. Hoe ergerlijk de puistjes ook zijn, het is verstandig om hier vanaf te blijven. Wanneer je ze namelijk zelf probeert weg te krabben of knijpen zal het alleen maar verergeren. Wil je hier wel graag wat aan doen? Laat de oneffenheden door een professionele huidtherapeut weghalen en zorg voor de juiste reinigings- en verzorgingsproducten, ook hier kan de huidtherapeut in adviseren.
Hormonen in het lichaam zorgen ervoor dat er meer pigment wordt aangemaakt. Er kunnen moedervlekken ontstaan en bestaande pigmentvlekken of tepels kunnen donkerder kleuren. Dit is allemaal totaal onschuldig. Ook kan zich een donkere, verticale streep vormen over het midden van buik; de linea nigra. Dit is een goedaardige ophoping van pigment welke meestal na de zwangerschap weer weg trekt.
Lastiger zijn de pigmentvlekken die tijdens de zwangerschap ontstaan in het gezicht, het zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Dit kan na de zwangerschap weer verminderen maar vaak blijft het zichtbaar en is het tijdens de zomer extra vervelend. Om het risico op dit soort pigmentvlekken te verminderen is het van groot belang om je huid elke dag te beschermen tegen de zon met minimaal SPF 30, kleding, hoeden en dergelijke. Na de zwangerschap zijn er diverse mogelijkheden om pigmentvlekken aan te laten pakken door een huidtherapeut.
Doordat je bloedsomloop versterkt en je vaatwanden slapper worden bestaat er een kans dat je bloedvaten klachten gaan geven. Kleine ongemakken als rode vaatjes in het gezicht of op de benen maar ook grotere klachten als spataderen kunnen ontstaan. Na de zwangerschap neemt de druk op de bloedvaten weer af waardoor dit vaak weer verminderd. Als je last hebt van spataderen kun je bewegingsoefeningen doen met je voeten en je benen hoog leggen om de meest vervelende symptomen te verminderen. Ook kan het helpen om kousen of een panty met druk te dragen. De kleine rode vaatjes in het gezicht zijn na de zwangerschap te verwijderen met een laser.
Ook al is het niet altijd een zichtbaar, vervelend is het wel: jeuk. Het kan verschillende oorzaken hebben maar de groei van het lichaam en een droge huid speelt hierin vaak een rol. Je kunt je lichaam insmeren met een bodylotion, het liefst met een neutrale pH en zonder parfum. Het helpt ook om niet te warm te kleden en te douchen/baden. Tenslotte is het belangrijk niet te veel aan de huid te zitten want bij krabben wordt de jeuk vaak alleen maar heviger.
Fabels over je huid
Striae is te voorkomen met crèmes.
Jammer genoeg is dit niet waar. Striae zijn scheurtjes diep in het bindweefsel van je huid, die ontstaan wanneer de huid (in een korte tijd) uitrekt. Dit wordt bepaald door de rekbaarheid die jouw huid van nature heeft. De huid soepel houden met crèmes gaat je helaas dus niet redden van striae. Wil je striae nadien laten behandelen, dan kan dit met fractional CO2 laserbehandelingen. Echter zullen deze scheurtjes in je huid nooit helemaal verdwijnen.
Pigmentvlekken krijg je toch wel dus smeren met zonbescherming heeft geen nut.
Niet waar. Tijdens je zwangerschap is de kans weliswaar groter dat er pigmentvlekjes ontstaan maar lang niet iedereen krijgt er last van. Goede zonbescherming vermindert de kans dat pigmentproblemen worden uitgelokt.
Wat te doen als je last krijgt van huidproblemen?
Natuurlijk kun je de zwangerschap probleemloos met een stralende huid door komen! Maar mocht je toch huidklachten ervaren dan is het handig om te weten dat de huidtherapeuten van Huidzorg Plus je kunnen helpen bij acne, huidverzorging, pigmentvlekken, vaatjes en spataderen. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Wanneer je twijfelt over vlekjes dan kun je het beste aan de bel trekken bij je huisarts of de huidtherapeut.
Geef een reactie