Vraag een groep vrouwen wie er een gevoelige huid heeft en velen zullen hun hand opsteken. 50-61% van de vrouwen vindt haar huid gevoelig. Mannen hoor je daar minder (30-44%) over klagen (Richters et al, 2014). Je zou het niet denken, maar een gevoelige huid veroorzaken we vaak zelf. In deze blog lees je de oorzaak en beschrijven we hoe jij je huid in vijf stappen weer gezond maakt. 

Ongezonde huid vs. Gezonde huid

Wat zijn de kenmerken van een gezonde huid? Pak het fotoalbum van jou als baby er maar eens bij. Het babyhuidje dat je op de foto’s ziet geeft het antwoord. Heldere glans, zacht van structuur, gehydrateerd , egale kleur, kleine poriën, vrij van huidziekten, sterk, stevig, strak en volumeus. Het is een gezonde huid met cellen die ‘wakker’ en actief aan het werk zijn. Problemen ontstaan als je huid inactief en ‘lui’ wordt. Dit zie je terug in een doffe, droge, slappe, zwakke huid en problemen zoals acne of pigmentvlekken.

Een gevoelige huid is een zwakke huid

We worden op jonge leeftijd al aangemoedigd om te gaan smeren met hydraterende crèmes. Je ziet je moeder druk met potjes in de weer en overal op de reclame wordt je verteld dat het goed voor je is. Een babyhuidje willen we allemaal graag behouden dus logisch dat je hierin mee gaat. Je kiest vaak een hydraterende dagcrème die lekker smeert, ruikt en comfortabel aanvoelt. Wat je misschien niet weet is dat je hiermee de huidbarrière beschadigt en een zwakke huid creëert.

Wat gebeurt er met je huid als je ‘vroegtijdig’ met een hydraterende crème smeert?:

  1. Je vertraagt de mogelijkheid van de huid om zichzelf te vernieuwen door de dode huidcellen, die eigenlijk zouden moeten afschilferen, steeds opnieuw terug te plakken.
  2. Door steeds een laag crème aan te brengen worden er minder seintjes naar de lederhuid gestuurd om de nieuwe huidcellen van water, eiwitten en andere voedingsstoffen te voorzien. De nieuwe cellen die naar boven worden gestuurd zijn zwak, misvormd en uitgedroogd.
  3. In eerste instantie voelt je huid goed maar op lange termijn beschadig je de huidfuncties. Dit merk je ook, want als je nu stopt met smeren dan is de huid gevoelig (droog, trekkerig, rood). Het product heeft je huid zwak en afhankelijk gemaakt.

Stappen om een gezonde huid te bereiken & te behouden:

Wat kan je dan wel doen om een babyhuidje te krijgen? Laten we voorop stellen dat het niet slecht is om al op jonge leeftijd te beginnen met het verzorgen van je huid. Hiermee kan je juist veel problemen voorkomen. Gebruik dan wel producten die je huidfuncties stimuleren.
Vergelijk de stappen naar een gezonde huid met het opknappen van een zwakke muur. Om deze glad en sterk te maken moeten we de muur schuren, opnieuw stucen en schilderen. In onze praktijk werken wij volgens het 5 stappen ZO Skin Health programma van Dr. Zein Obagi:
1. Reinigen
Make up, onzuiverheden en talg verwijderen, dofheid elimineren en penetratie verbeteren.
2. Activeren & exfoliëren
De dode huidcellen verwijderen en de huid doorlaatbaar te maken voor actieve ingrediënten.
3.  Stimuleren
Therapeutische ingrediënten zoals retinol, antioxidanten en enzymen die de cellen gezonder maken en sneller vernieuwen. Deze ingrediënten worden ingezet om acne, pigmentaties, fijne lijntjes en rimpels te verminderen.
4. Kalmeren & voeden
Om eventuele irritatie en roodheid te verminderen.
5. Beschermen
Beschermen met een UVA/UVB filter van minimaal SPF 30. Erg belangrijk om de huid te beschermen tegen toekomstige schade en ontstekingsreacties van de huid.
Ben je benieuwd welke producten jouw huid op en top gezond kunnen maken? Zet dan nu de eerste stap en klik hier voor het maken van een afspraak. De huidtherapeuten van Huidzorg Plus stellen vrijblijvend een plan met je op! Zie hier ervaringen van anderen.