Melasma (1)
Die bruine vlekken in je gezicht, wat is dat toch? In deze blog lees je hoe melasma ontstaat, wat je zelf kan doen, en wat de huidtherapeuten van Huidzorg Plus voor jou kunnen betekenen!

Wat is melasma?
Melasma is een pigmentstoornis in het gezicht waarbij er grillige, donkere pigmentvlekken te zien zijn die symmetrisch over het gezicht zijn verspreid. Deze pigmentaandoening komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en de bovenlip. Wanneer er zich melasma in je gezicht ontwikkelt maken de pigmentcellen een teveel aan pigment aan waardoor de huid donker wordt. Deze aandoening wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien.
Hoe ontstaat melasma?
De precieze oorzaak voor melasma is nog onbekend, maar het is wel duidelijk dat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. Vrouwelijke geslachtshormonen (progesteron en oestrogenen) zijn in staat om pigmentaanmaak te stimuleren; maar ook blootstelling aan UV-stralen, sommige anticonceptiepillen en/of geneesmiddelen, erfelijke factoren en het gebruik van cosmetica kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van deze pigmentvlekken.
Wat kun je zelf doen?
Een goede zonbescherming is onmisbaar, daarom adviseren wij bij blootstelling aan UV-straling altijd een zonbescherming met hoge beschermingsfactor (bijv voorkeur SPF 50). Om eventuele nieuwe pigmentvlekken te voorkomen, is het belangrijk dat je de zonbescherming over je hele gezicht aanbrengt. Ook het ‘bijkleuren’ door middel van een zonnebank raden wij ten zeerste af.
Wanneer je het vermoeden hebt dat een van de uitlokkende factoren (zoals anticonceptiepillen, geneesmiddelen etc.) van melasma bij jou van toepassing is, kun je overwegen om hiermee te stoppen.
Behandeling
Hoewel de behandeling van melasma complex is, is het goed mogelijk om de huid weer gezond en egaal te maken. De huidtherapeuten van Huidzorg Plus zijn gespecialiseerd in de behandeling van melasma met de methoden van dr. Zein Obagi (klik hier voor een voorbeeld). Ook kunnen de producten van Colorescience een uitkomst bieden bij het camoufleren van de pigmentvlekken.
Mocht je geïnteresseerd zijn of vragen hebben over de behandeling van melasma, maak dan snel een afspraak bij Huidzorg Plus!