Pigmentafwijkingen zijn veranderingen in de huid die te maken hebben met de pigmentcel in de huid, ook wel melanocyt genoemd. Als dit pigment of melanine door verschillende redenen anders dan normaal in de huid verdeeld is, is dit te zien aan een donkere of een lichte verkleuring van de normale huidskleur. Een donkere verkleuring van de huid wordt ‘hyperpigmentatie’ genoemd en een lichte verkleuring ‘hypopigmentatie’. Als  pigmentcellen geheel ontbreken ontstaat ‘depigmentatie’.

Veelvoorkomende pigment problemen:

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
Postinflammatoire hyperpigmentaties zijn donkere verkleuringen in de huid, die kunnen ontstaan na beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld na een huidziekte zoals eczeem, of na ontstekingen bij acne. Blootstelling aan zonlicht maakt de vlekken vaak nog donkerder. Postinflammatoire hyperpigmentatie  kan bij alle huidtypen voorkomen. Maar het meest gevoelig hiervoor zijn personen met een gemixte huid, in etnisch en raciaal opzicht (gemixte voorouders). Ook personen met een vette huid zijn gevoeliger voor PIH, omdat talg ontstekingen bevordert.
Behandeling
Behandeling is gericht op het verminderen van de lokale pigmentophoping. Daarnaast is het belangrijk dat ook talgproductie wordt gereduceerd en de oorzaak wordt aangepakt (bijvoorbeeld acne). Door de huid in gezonde conditie te brengen worden nieuwe pigmentvlekken voorkomen en is de behandeling succesvoller. De huidtherapeut bepaald op basis van uw klacht en huidtype welke (combinatie van) therapieën ingezet kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn: ZO Medical (Obagi), chemische peelings, microneedling en camouflagetherapie.
Melasma (zwangerschapsmasker)
Melasma zijn donkere pigmentvlekken, symmetrisch verspreid over de gezichtshuid. In de volksmond wordt dit ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het hormonale en genetische invloeden heeft. Wat vervolgens de donkere verkleuring uitlokt blijft een onderwerp van discussie. Potentiële factoren zijn UV-straling, ontstekingen en huidziekten, cosmetica en bepaalde medicatie.
Behandeling
Behandeling van melasma is complex, maar het is goed mogelijk om de huid weer gezond en egaal te maken. De huidtherapeuten van Huidzorg Plus zijn gespecialiseerd in de behandeling van melasma met de methoden van dr. Zein Obagi.
Zonschade (sproetjes, zonnevlekken en levervlekken)
Blootstelling aan zon is schadelijk voor de huid, in werkelijkheid is dat bruine kleurtje niet ‘gezond’ maar juist een teken dat de huid zich met pigment wil beschermen tegen de schadelijke invloed van UV. Veel donkere pigmentaties die door de jaren heen ontstaan, zijn dan ook het gevolg van zonschade. Met de welbekende sproetjes, geeft je huid bijvoorbeeld aan dat hij geen tolerantie heeft tegen de zon. Ook zonnevlekken (lentigo solaris) en levervlekken (lentigo senilis) komen veel voor in zonbeschenen delen op de huid. Al deze vlekjes zijn gelukkig goedaardig! Echter, met deze tekens van zonschade is het waarschijnlijker dat er uiteindelijk huidkanker kan ontstaan. Het is dan ook zeer raadzaam om de huid te behandelen en verstandig met zon om te gaan.
Behandeling
De huidtherapeut kan u medische producten adviseren, eventueel in combinatie met chemische peelings. Behandeling is erop gericht de productie van pigment af te remmen en een goede verdeling in de huid te besturen. De huid wordt hierdoor egaler en pigmentaties zullen lichter worden of helemaal verdwijnen. Tegelijkertijd wordt beschadigde huid verwijderd en een gezonde huid gecreëerd. Ook wordt advies gegeven over adequate zonbescherming om toekomstige schade tegen te gaan.
Hypopigmentatie
Hypopigmentaties zijn lichte verkleuringen in de huid door verlies of gebrek aan pigment. Een aandoening waarbij dit blijvend is, is vitiligo. Hypopigmentaties kunnen ook ontstaan na schade aan de huid, bijvoorbeeld eczeem, blaren of (schimmel)infecties. Dit is de enige vorm van hypopigmentatie die niet altijd blijvend is, waarbij zich in verloop van tijd weer pigment kan vormen in de huid. 
Behandeling
Behandeling hangt af van het type hypopigmentatie. Elke hypopigmentatie kan minder zichtbaar gemaakt worden met camouflagetherapie. In enkele gevallen is ook behandeling met de Dermapen mogelijk.
Camouflagetherapie >>
Chemische peeling >>
Dermapen >>
ZO Medical (Obagi) >>