Rosacea (letterlijk roosachtig) is een veelvoorkomend en lastig huidprobleem in het gezicht. Veel patiënten lopen lang door met de klachten en proberen allerlei middelen, niet altijd met succes. Toch is het mogelijk om weer een gezondere huid terug te krijgen. In dit blog vertellen we je meer over rosacea en wat je eraan kan doen.
Bij wie komt rosacea voor?
Rosacea komt veel voor, 1 op de 5 blanke vrouwen heeft het. Over het algemeen komt rosacea het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Vaak wordt het gezien bij mensen met een licht huidtype maar ook mensen met donkere huiden kunnen klachten krijgen. Het beeld wordt vaak verward met acne maar door andere typische kenmerken kan de diagnose rosacea worden gesteld. Verder komt migraine vaker voor bij mensen met rosacea.
Wat zijn de klachten?
Dit is niet bij iedereen hetzelfde, er zijn verschillende varianten. Het kan zijn dat niet alle symptomen aanwezig zijn, vandaar dat rosacea er niet altijd hetzelfde uitziet.
- Vasculaire rosacea; is veelvoorkomend en merk je aan roodheid, snel blozen en zichtbare bloedvaatjes (couperose).
- Papulopustuleuze rosacea; er ontstaan papels en pustels (puistjes), soms ook met oogklachten (irritatie en ontstekingen). Daarnaast is het ook mogelijk dat er lokaal schilfering en zwelling ontstaat.
- Phymateuse rosacea; in een zeldzaam geval kan de huid sterk verdikt raken, het bekendste voorbeeld hiervan is de aardbei-neus (rhinophyma).
- Oculaire rosacea; in enkele gevallen kunnen ook oogklachten ontstaan. Dit kan samengaan met alle andere vormen van rosacea.
Meestal komt rosacea symmetrisch voor op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Daarnaast kan het zijn dat er ook plekken zitten in de nek, op de behaarde hoofdhuid, op de romp of de ledematen. Door de pustels lijkt het op acne maar rosacea zorgt niet voor mee-eters wat bij acne wel het geval is. Natuurlijk kan het wel zijn dat er mee-eters aanwezig zijn naast de rosacea.
Hoe wordt rosacea veroorzaakt?
De precieze oorzaak van rosacea is nog niet met 100% zekerheid vastgesteld. Bij rosacea is zichtbaar dat de kleine bloedvaten afwijkingen vertonen, ze liggen hoger in de huid en geven een abnormale ontstekingsreactie. Uit recent onderzoek blijkt dat de Demodex mijt hier een aandeel in heeft, door de bacteriën die hij af geeft. Dit is een mijt die graag op onze huid leeft en meer voorkomt bij mensen met rosacea. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat een verhoogde talgproductie invloed heeft op de ontstekingsreactie bij rosacea. UV licht heeft negatieve invloed omdat het zorgt voor beschadiging van bloedvaatjes en het bindweefsel in de huid. Het kan zijn dat rosacea familiair is, dit is in 30% van de gevallen zo. Een combinatie van oorzaken is natuurlijk ook mogelijk.
Do’s and dont’s
Er zijn bepaalde dingen die je bij rosacea beter kunt vermijden. Een voorbeeld is zonnebaden. Door het zonlicht verwijden de bloedvaatjes en raken de bloedvaatjes sneller beschadigd. Dagelijks smeren met een voor minimaal SPF 30 is dus sterk aan te raden. Grote temperatuurswisselingen zullen ook zorgen voor meer roodheid en klachten. Een andere uitlokker is scherp/gekruid voedsel en alcohol.
Wat is er te doen aan rosacea?
Rosacea is een complex huidprobleem, dit vergt een juiste benadering en vaak een combinatie van therapieën. Gelukkig kunnen met de juiste verzorging en behandeling door de huidtherapeut de meeste klachten verminderen of zelfs verdwijnen!
- Vaatlaser voor het behandelen van de zichtbare vaatjes.
- ZO Medical behandeling om de ontstekingen te remmen en de huidbarrière te herstellen.
- Camouflagetherapie om de roodheid te bedekken.
- Aanvullende medicatie voorgeschreven door een arts kan nodig zijn.
Voor meer advies of voor effectieve behandeling van rosacea kun je je vrijblijvend bij ons laten informeren!
Ervaringen van anderen
Benieuwd wat andere rosacea patiënten vinden van onze behandeling? Lees hier het verhaal van Ans.
Geef een reactie