Oedeem is vochtopeenhoping in weefsel, wat leidt tot zwelling. Oedeem kan vele oorzaken hebben, zoals hartfalen, nierziekten of ontstekingen. Maar de meest voorkomende oorzaken zijn problemen in het veneuze systeem (spataders) of het lymfestelsel.

Lymfoedeem

Bij lymfoedeem is er een disbalans in de aan- en afvoer van vocht in het lymfsysteem, waardoor er lymfvocht achterblijft in de huid.  Als gevolg van een operatie, bestraling, trauma of doorgemaakte infectie(wondroos) kan de afvoer verslechteren en lymfoedeem ontstaan. Bijvoorbeeld na verwijdering van okselklieren bij de behandeling van borstkanker. Lymfoedeem kan ook aangeboren zijn, in dit geval is het lymfsysteem niet goed ‘aangelegd’.
Lymfoedeem begint met het gevoel van spanning onder de huid en een zwaar en moe gevoel als gevolg van zwelling van het lichaamsdeel. Lymfoedeem is niet alleen hinderlijk maar kan ook pijnklachten, infecties (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten veroorzaken.

Lipoedeem

Lipoedeem wordt veroorzaakt door een verstoorde afzetting van onderhuids vetweefsel. Dit onderhuidse vetweefsel kan de afvoer van vocht in de lymfvaatjes belemmeren, waardoor ook oedeem ontstaat.
Lipoedeem komt voornamelijk voor bij vrouwen. Het kenmerkt zich door symmetrische zwelling van beide benen of (zeer zelden) de armen. De voeten of handen zijn hierbij slank. Vaak geeft lipoedeem klachten van vermoeidheid in de benen, een zeer gevoelige tot pijnlijke huid en snelle hematoomvorming (blauw plekken).

Veneus oedeem

Veneus oedeem kan ontstaan als de bloedafvoer in het been verslechterd is door bijvoorbeeld spataderen of trombose. Het bloed in de aders moet tegen de zwaartekracht in omhoog worden gepompt. Klepjes in de aderen voorkomen dat het bloed terugstroomt. Als deze kleppen niet meer goed sluiten doordat het bloedvat bijvoorbeeld verwijd is (spatader) kan het bloed makkelijk terugstromen. Hierdoor kan er vocht uit het bloedvat lekken en in het weefsel ophopen.

Postoperatief oedeem

Onder de huid liggen lymfvaatjes die vocht afvoeren. Deze kunnen makkelijk beschadigd worden tijdens een operatie. Als gevolg hiervan kan zwelling ontstaan, bijvoorbeeld na een ooglidcorrectie. Deze zwelling is vaak tijdelijk en hersteld vaak na enkele weken tot maanden. Dit proces kan worden versneld door het toepassen van oedeemtherapie.

De behandeling >>
Therapeutisch Elastische Kousen >>