Als ik veel pieker, druk ben of slecht slaap, dan zie ik dat ook direct aan mijn huid. Mijn huid wordt dof, droog en ik krijg meer last van pukkels…Herkenbaar? Dan is dat niet zo gek, want het is wetenschappelijk bewezen dat stress een negatief effect heeft op de huid. Dus als je zegt ‘Ik zit niet lekker in mijn vel’ is dat ook letterlijk te zien aan je huid! Wat kun je doen om dit te voorkomen? In dit blog vertellen we hoe jij je huid gezond kan houden.
Je huid is een orgaan dat reageert op allerlei signalen en hormonen die vrij komen bij emoties. Bij stress werkt dat als volgt; wanneer je last hebt van stress of negatieve gevoelens (geestelijk of lichamelijk) zorgt dat voor aanmaak van cortisol. Cortisol is een hormoon dat ons meer energie en kracht geeft zodat we beter kunnen omgaan met stress. Een heel fijn stofje dus! Tenzij..het cortisolgehalte langdurig hoog blijft doordat je een periode lang stress hebt. Dan heeft het niet alleen negatieve effecten op het lichaam maar ook talloze gevolgen voor jouw huid.stress

Welke huidklachten kunnen ontstaan bij langdurige stress?

Je kunt meer puistjes (acne) krijgen doordat er meer talg wordt geproduceerd en je huid vatbaarder is voor ontstekingen. Doordat de barrièrefunctie van je huid verslechtert en afvalstoffen slechter worden afgevoerd verliest je huid meer water en wordt de huid op den duur droog en dof. Ook roodheid en irritatie krijgen dan meer kans. Tot overmaat van ramp wordt je huid ook sneller oud bij chronische stress; door beschadiging aan het collageen en een verstoorde vochthuishouding. Deze en nog veel meer huidklachten kunnen ontstaan bij stress…Reden te meer om je stress level aan te pakken?!

Pak je moment & ontspan!

Stress helemaal voorkomen is natuurlijk lastig en heb je niet altijd zelf in de hand. Maar gelukkig kun je er wel bewust voor kiezen om stress te verminderen door regelmatig rustmomenten te nemen. Denk aan een extra pauze, een stukje wandelen of een ontspannende douche.
Een extra tip voor jouw huid is een ontspannende Medispa behandeling. Deze huidverbeterende behandelingen stimuleren het collageen, verminderen huidirritaties en geven de huid een gezonde glans. Daarnaast zorgt de massage voor oxytocine, een ander hormoon, dat cortisol reguleert en stress verminderd. Hierdoor pak je de stress aan en zorg je goed voor de huid en eventueel ontstane huidklachten. De behandeling mag elke vier weken herhaald worden zodat jij goed in je vel blijft zitten.
IMG_2660

Zet je huid aan het werk!

Is je huid verslechterd als gevolg van stress? Dan is het verstandig om de juiste producten te gebruiken die je huidfuncties stimuleren en je huid aan het werk zetten. Hiermee kun je weer de gezonde, frisse uitstraling terug krijgen! Voor een advies over de producten en behandelingen kun je contact met ons opnemen.