We naderen het einde van 2016 en dat betekent: je kunt weer wisselen van zorgverzekering. We weten dat dit lastig uitzoekwerk kan zijn, vooral wanneer je specifieke vergoedingen wilt ontvangen. Wil je huidtherapie in 2017 vergoed krijgen? Hier leggen we je uit waar je op kunt letten en op welke manier je kunt zoeken. 

Verschillende benamingen voor huidtherapie; het is even zoeken

Het zoeken naar vergoedingen van huidtherapie kan soms lastig zijn, omdat het niet allemaal onder een kopje ‘huidtherapie’ staat. Meestal staan de huidbehandelingen apart vernoemd met ieder een eigen vergoeding, bijv. acnetherapie of laserepilatie. Hieronder lichten we dit per vergoeding toe en zie je of dit uit het aanvullend pakket (AP) of het basis pakket (BP) komt. Soms is er ook 1 budget voor allerlei soorten behandelingen bij de huidtherapeut. Dit wordt vernoemd onder ‘huidbehandelingen’ of ‘huidverzorging’.

Acne en acnelitteken behandeling (AP)

Valt onder acnebehandeling of acnetherapie. Wordt alleen vergoed wanneer het om het gezicht/en of de hals gaat.

Camouflage behandeling (AP)

Het camoufleren van zichtbaar storende huidproblemen, met speciale camouflagemiddelen. Het consult bij de huidtherapeut en de camouflageproducten kunnen voor je vergoed worden. Let op: Enkele zorgverzekeraars maken hierbij onderscheid en vergoeden alleen het consult en niet de producten die je nodig hebt.

Definitief ontharen / Epilatie (AP)

Laserontharen of elektrische epilatie wordt genoemd onder ontharen of epilatie. Dit wordt enkel vergoed bij vrouwen, in het gelaat.

Couperose & pigmentbehandeling (AP)

Dit is de behandeling van gesprongen bloedvaatjes of pigmentvlekken in het gezicht, bijvoorbeeld met lasertherapie. Menzis is één van de weinige zorgverzekeraars die hier een aparte vergoeding voor heeft opgenomen.

Littekenbehandeling (AP)

Littekenbehandeling valt onder fysiotherapie. Voorbeeld: je krijgt vanuit het aanvullende pakket 12 behandelingen fysiotherapie vergoed. Indien de huidtherapeut jouw litteken behandelt wordt dit ‘potje’ gedeeld en gaat dit van de 12 behandelingen af. Dit komt doordat beide zorgverleners zich met dit soort klachten bezig houden.

Therapeutisch Elastische Kousen (BP)

Ook in 2017 worden elastische kousen 100% vergoed vanuit het basispakket. Houdt wel rekening met je eigen risico.

Verwijsbrief ja of nee?

Sinds 2011 is de Huidtherapeut direct toegankelijk en mag je zonder verwijsbrief bij ons terecht. Helaas zijn er zorgverzekeraars die een verwijzing toch als eis stellen voor vergoeding. Mocht dit zo zijn dan staat dit duidelijk vermeld in de polis. Voor de vergoeding van littekenbehandeling en Therapeutisch Elastische Kousen is altijd een verwijzing nodig.

Hulp nodig?

Niet in ieder aanvullend pakket zit een vergoeding voor huidtherapie, dus kijk je polis goed na. Op internet zijn er veel zoekmachines die kunnen helpen de keus te vergemakkelijken. Heb je een specifieke vraag over de vergoeding van huidtherapie? Neem gerust contact met ons op!