In onze praktijk krijgen we vaak vragen over de rol van voeding bij acne. Logisch, want je wil er alles aan doen om weer een gezonde huid te krijgen. Hoog tijd dus om er wat meer over te delen! We vertellen je wat er uit onderzoek bekend is over voeding en acne. En waar je rekening mee kan houden in je voedingspatroon:

Het vervelende met dit onderwerp is dat de relatie tussen voeding en acne lastig aan te tonen is. Wordt er dan geen onderzoek gedaan? Jawel, maar nog te weinig en van te lage kwaliteit, waardoor er (nog) geen waterdicht bewijs is dat je van bepaalde voeding acne krijgt. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen relatie is tussen jouw huid en hetgeen dat je eet en drinkt! Gelukkig komt er langzaamaan steeds meer aandacht en onderzoek voor dat wat wij als ervaringsdeskundigen zien: je voedingspatroon kan invloed hebben op je acne!
Naast dat het altijd belangrijk blijft om je acne te laten behandelen, zijn er voedingstips waar je rekening mee kan houden. Gebaseerd op de aanwijzingen die er zijn, geven we twee adviezen. Hiermee kun je uittesten of je verschil merkt. Let op, om een werkelijk effect waar te nemen moet je dit minimaal 10 weken volhouden. Ook is het slim om voor en na-foto’s van de huid te maken.

1. Langzame suikers i.p.v. snelle suikers

Op het gebied van acne en koolhydraten lijkt een verband te zijn. Koolhydraten (suikers) kun je opdelen in de groepen snelle suikers en langzame suikers.
Snelle suikers zitten in o.a. snoep, vruchtensap, pasta, gebak, gebakken aardappels, wit brood, witte pasta en witte rijst. Dit noemen ze producten met een ‘hoog glycemische index’. Je lichaam neemt de suikers snel op waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt en insuline wordt gestimuleerd. Dit stimuleert de aanmaak van androgenen (mannelijke hormonen) waardoor de talgproductie verhoogt en acne kan toenemen.
Langzame suikers zitten in o.a. groenten, fruit, peulvruchten, volkoren producten en vis. Dit zijn producten met een ‘laag glycemische index’. Je lichaam neemt dit langzamer op waardoor je minder pieken in je bloedsuiker spiegel krijgt.
Er zijn sterke aanwijzingen dat een voedingspatroon met langzame suikers (laag glycemische index) een positief effect kan hebben op de activiteit van de acne. Probeer daarom eens de snacks, vruchtensappen, pasta en andere snelle suikers te laten staan!
suikers

2. Zuivel

Vroeger werd door dermatologen geadviseerd om een zuivel-arm dieet te volgen bij acne. Tegenwoordig wordt daar minder aandacht aan besteed, wellicht ook doordat er meer behandelmogelijkheden bij zijn gekomen.
Het onderzoek dat er is gedaan, maakt het aannemelijk dat het drinken en eten van melkproducten een bestaande acne kan verergeren. Dit lijkt te maken te hebben met het feit dat melk van nature een groot aantal hormonen en groeifactoren bevat. Van acne is bekend dat het wordt beïnvloed door hormonen.
Probeer daarom eens de melkproducten te minderen of te laten staan.

Vragen?

Als je vragen hebt of graag met de huidtherapeut wil overleggen over deze voedingstips, neem dan gerust contact op met onze praktijk via tel. 053-4367393.