Zonnen onder de zonnebank…In Australië en Brazilië is het niet voor niets al jaren verboden (en in Nederland onder de 18). Helaas zien wij toch af en toe mensen die onder de zonnebank gaan. Niet bij iedereen zijn de risico’s bekend. Ben je van plan om binnenkort voor een bruin kleurtje onder de zonnebank te gaan? Lees dan eerst even verder terwijl wij de gevolgen van de zonnebank uitleggen:

1. Elke blootstelling onder de zonnebank verhoogt het risico op kanker, zeker op jonge leeftijd

Zonlicht bevat zowel UV-A als UV-B stralen. Beide soorten stralen zijn kankerverwekkend voor de huid. De meeste zonnebanken bevatten enkel UV-A straling maar dit maakt het niet veiliger dan de ‘normaal’ zonlicht. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid aan een hoge dosis stralen blootgesteld. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer risico je loopt op huidkanker.
Tot je 18e is zonnebank bezoek in Nederland verboden. Je huid is dan nog flink in ontwikkeling. Beschadigt je huid door de zon of door de zonnebank op jonge leeftijd, dan is de kans dat je op latere leeftijd huidkanker krijgt groter.

2. Huidveroudering treedt sneller op bij zonnebank gebruik
Ten gevolge van zonnebank gebruik krijg je op jongere leeftijd te maken met rimpels. Onder huidveroudering verstaan we ook een droge, vale huid, pigmentvlekken, gesprongen vaatjes en ouderdomswratjes. Kortom, je huid wordt er niet mooier op! Dit wordt veroorzaakt door de UVA straling die de zonnebank uitzendt. De A in UVA kun je onthouden als de straling die voor ‘aging’ zorgt, huidveroudering dus. De B van UVB kun je onthouden als de straling die zorgt voor verbranding van de huid.

3. Met de zonnebank kun je niet ‘voorbruinen’ om minder snel te verbranden.
Een bruin kleurtje krijgen om minder snel te verbranden, oftewel het ‘voorbruinen’. Is dat zinvol? Het antwoord is nee: Onder invloed van UV-B straling wordt huidverdikking opgebouwd, wat een natuurlijke bescherming biedt tegen straling van de zon. Alsnog kan deze bescherming niet voorkomen dat je verbrandt of dat het DNA van je huidcellen beschadigd raakt. Deze schade zie je niet maar is er wel! Herhaaldelijke schade aan het DNA vergroot de kans op huidkanker. Daarnaast is het zo dat veel zonnebanken alleen UVA-licht uitstralen. Deze stralen geven geen natuurlijke bescherming, maar leiden wel tot huidveroudering en tot huidkanker. Voorbruinen is daarom een slecht idee.
Tips van de huidtherapeut:

  • Wil je op een gezonde manier een kleurtje krijgen? Neem een spraytan of gebruik zelfbruiner!
  • Zoek buiten de schaduw op en draag dagelijks een SPF, die je elke 2 uur herhaalt.

Bronnen: KWF & www.huidarts.com