Acne is een veelvoorkomende huidaandoening van de talgklieren in de huid. Deze produceren talg (huidsmeer) om de huid soepel te houden. De talgklier mondt uit in een haarzakje en via de uitvoergang kan de talg over de huid afvloeien. Als de uitvoergang verstopt raakt ontstaat er acne. Bij de een blijft het bij enkele onopvallende puistjes, de ander heeft last van het gehele gezicht, rug of borst. Het komt vaak voor in de puberteit en bij hormonale schommelingen maar kan zich op alle leeftijden voordoen. In vele gevallen zorgt het voor onzekerheid of schaamte gevoelens.
Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol:

  • Verhoogde talgproductie (invloed van hormonen)
    Bij acne reageren de talgklieren extra gevoelig op het mannelijke hormoon testosteron. Door testosteron worden de talgklieren actiever.
  • Slechte afschilfering van de huid waardoor blokkering van de talgklier uitgang
    Door een verhoogde talgproductie en een slechte afschilfering van dode huidcellen kunnen talgpropjes ontstaan. Deze herken je als mee-eters (blackheads of whiteheads).
  • Bacteriën in de talgklier
    Als de druk te groot wordt kan de talgklierwand scheuren en komt de talg in de omliggende huid terecht. De bacterie Propionibacterium acnes geeft ontstekingsstoffen af, waardoor ontstekingen (puistjes en/of grote bulten) ontstaan.
  • Ook erfelijke aanleg en stress kunnen een rol spelen. Bij langdurige stress geeft het bijnierschors meer mannelijke hormonen af. Inmiddels is er ook bewijs dat voedingsmiddelen met een hoog glycemische index en zuivelproducten van negatieve invloed zijn.