In onze praktijk merken we dat veel mensen het lastig vinden om geschikte zonbescherming te vinden voor hun huidtype en/of huidklacht. Soms smeren ze dan maar helemaal niets om te voorkomen dat de huidklacht er slechter van wordt. Terwijl het juist erg belangrijk is om je huid te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen! Gelukkig is er echt voor alle huidtypes een geschikte zonbeschermer. We helpen je graag het om het beste product voor jouw huidtype te kiezen:

Vette huid / acne / rosacea

Bij een vette huid of acne kun je het beste kiezen voor een olievrije zonbeschermer. Voor veel producten worden water-in-olie emulsies gebruikt, die je poriën verstoppen en de huid laten glimmen. Niet wat je wilt dus! Eigenlijk kun je bij een vette huid of acne zeggen; hoe dunner en droger de zonbescherming aan voelt, hoe beter. Goede voorbeelden hiervan zijn beschermers op basis van gel, crème- gel of fluïde (water-siliconen basis). Het mooiste zijn de producten die ook nog speciaal gemaakt zijn voor het gezicht en matterend werken. Gebruik je medicatie, producten of peelings voor je acne, dan zal je huid sneller verbranden, kies altijd een spf 50! Ons advies:

Acne-en-zonlicht

Extreem droge huid / eczeem

Een droge huid zoals bij eczeem, psoriasis of diabetes, kan door de zon nog droger en strakker aanvoelen. Ook kan de jeuk toenemen. Veel mensen denken dat een vettig zonbeschermingsproduct dan het beste is. Maar hydratatie, oftewel vocht, is eigenlijk veel belangrijker voor een droge huid, dan het vet houden. Waar kun je op letten? Kies in ieder geval een parfumvrij product, op in de vorm van een lotion of crème. De stof glyco-glycerol stimuleert de hydratatie in de huid. Ons advies:

  • Gezicht: Eucerin sun crème spf 50
  • Lichaam: Eucerin sun lotion voor de droge huid

Zonneallergie

Bijna 1 op de 5 mensen heeft last van polymorfe licht eruptie (PLE), een huidreactie op (zon)licht die een beetje op eczeem lijkt. Oorzaak is een overdreven reactie van het immuunsysteem op de vrije radicalen die vrijkomen in de huid door zon. Ook heeft 1-2 % last van ‘mallorca acne’, een reactie op emulgatoren die in bijna alle zonbeschermingsproducten zitten. Gebruik in deze gevallen producten zonder conserveringsmiddelen, emulgatoren en parfum. Er zijn ook producten verkrijgbaar met speciale ingrediënten die beschermen tegen vrije radicalen. Ons advies:

  • Gezicht & lichaam: Eucerin sun allergy protection spf 25 & 50

Pigmentproblemen

Pigmentproblemen zoals ouderdomsvlekken en melasma (zwangerschapsmasker) zijn enorm gevoelig voor UV straling en kunnen hierdoor snel verergeren. Daarom is het belangrijk dat je consequent smeert. Dat wil zeggen: elke dag (ook in de winter), altijd een spf 30 of 50 (bij melasma spf 50) en in de zon elke 2 uur. Met pigmentproblemen kun je het best beschermen tegen alle soorten schade, niet alleen UVA/UVB maar ook HEV (high energy visible light). In de producten van ZO zit naast de spf ook melanine (huideigen pigment) en antioxidanten, die je een extra bescherming geven. Ons advies:

Kinderen

Een kinderhuid is dunner, is slecht bestand tegen hitte en heeft nog geen pigment ontwikkeld om zichzelf te beschermen. Een kinderhuid kan dus veel sneller verbranden en dit tast bovendien het beschermingssysteem blijvend aan. Uit onderzoek blijkt ook dat verbranding op kinderleeftijd een groot risico geeft op huidkanker (melanoom). Gebruik daarom altijd de hoogst mogelijke zonbescherming (spf 50) met een zo breed mogelijk spectrum UVA/UVB/HEV. Natuurlijk is het aan te raden om daarnaast andere maatregelen te nemen zoals beschermende kleding, parasol etc. Ons advies:

  • Eucerin kids sun lotion spf 50+
  • Alle ZO zonbeschermers met spf 50

kids-zonbescherming

Normale huid

Als je geen problemen ervaart met je huid kun je alle bovenstaande producten gewoon gebruiken.

Voor alle zonbescherming geldt:

In alle gevallen kies je het liefst een parfumvrij product. Kies ook altijd een product met UVB en UVA bescherming. Als er een UVA filter in zit moet dit apart aangegeven staan met een logo. Antioxidanten zijn een mooie toevoeging in producten omdat ze beschermen tegen vrije radicalen in de huid (denk aan niacinamide, cafeïne, groene thee, vitamine C, vitamine E, ubiquinone en druivenpit-extract).

Wil je één van deze zonbeschermers aanschaffen?

Alle bovengenoemde producten zijn in onze praktijk te verkrijgen. Daarnaast zijn de ZO producten te bestellen in onze webshop. In de maand Juni ontvang je op alle zonbeschermers 10% korting (niet geldig in webshop).